Image description
ΛΕΣΧΗ ΚΑΡΑΤΕ BUDOCAN

 Ο Δρόμος

Ο δρόμος των μαχητικών τεχνών είναι κατά κύριο λόγο μοναχικός, ως εκ τούτου περιέχει το μυστήριο.

Μοναχικός είναι, γιατί σε βάζει καθημερινά απέναντι στον εαυτό σου, σε προτρέπει να βάζεις στόχους και να ξεπερνάς όρια, να τελειοποιείς τις τεχνικές και να αντιλαμβάνεσαι ταυτόχρονα την ανεπάρκεια τους.

 Μυστήριο είναι, γιατί η εξάσκηση σε οδηγεί στην διερεύνηση ενός πνεύματος που μόνο τότε αποκαλύπτετε, όταν συμφιλιωθείς με τον εαυτό σου, μάθεις καλά την αξία των ανθρώπινων σχέσεων και αποδεχθείς κατ επέκταση τη διαφορετικότητα των άλλων.

Δυστυχώς, η  πλειοψηφεία των οπαδών των πολεμικο-μαχητικό αυτο-αμυντικών τεχνών, ενδιαφέρονται  πολύ περισσότερο για την αποτελεσματικότητα των τεχνικών μάχης σε μια πραγματική συμπλοκή και ελάχιστα για την καλλιέργεια του πνεύματος της υπέρβασης της μάχης.

 

Φράσεις και αποφθέγματα όπως:

«εξασκήσου με τέτοιο τρόπο ώστε να σκοτώσεις τον αντίπαλο σου με ένα χτύπημα»

«απόκοψε το κεφάλι του αντιπάλου σου με ένα σπαθισμό»

« κατακρεούργησε το σώμα του αντιπάλου σου με δεκάδες μαχαιριές σε ελάχιστο χρόνο» γοητεύουν και συναρπάζουν επίδοξους «πολεμιστές»


Καλλιεργούν με μαθηματική προσέγγιση το πρωτόγονο ένστικτο της επιβίωσης, σα να θέλουν να κυριαρχήσουν επί της ζωής, σα να θέλουν να εξευμενίσουν το θάνατο. 

Ως εκ τούτου, επιδίδονται ψυχή και σώματι στην πρακτική της μάχης σώμα με σώμα, πιστεύοντας ότι δεν υπάρχει συμβιβασμός.

 

Ο γνήσιος εκφραστής του πνεύματος της μάχης δεν εξασκείτε καν για την κατάκτηση, εξασκείτε για την διερεύνηση και ανάδειξη των ανώτερων ανθρώπινων αισθητηρίων, επιχειρεί να αφουγκραστεί τον απόηχο της κλαγγής των όπλων, να νοιώσει την διερχόμενη μέσα απ το σώμα ενέργεια και να ιδιοποιηθεί τα απομεινάρια της. Επιχειρεί κάθε μέρα να συνδέσει τα κομμάτια ενός πολυδιάστατου πάζλ, στο οποίο καλείται να δώσει μορφή.

Σκοπός του είναι η κατανόηση και αποδοχή του πνεύματος και των αρχών της αυτοάμυνας, σαν τρόπος ζωής.


Εναντιώνετε συνειδητά την αντίληψη  «θάνατος σου η ζωή μου» και θέτει την αξία της ανθρώπινης ζωής πάνω από κάθε έννοια αντιπαλότητας.


Σ` αυτή την περίπτωση, ο εξασκιτής των μαχητικών τεχνών όχι μόνο δεν εστιάζετε στο εγώ του, αλλά τουναντίον, προσπαθεί να κατανοήσει και να συμπράξει, συνεργαστεί με τον αντίπαλο του και να προοδεύει μαζί του. Δεν μάχεται απλά ενάντια στο πρωτόγονο ένστικτο της επιβίωσης, αλλά φέρνει σταδιακά στο προσκήνιο αυτή την μοναδική απόλυτη αλήθεια, ότι η ανάδειξη του ανθρώπινου όντως ως κυρίαρχη ύπαρξη μόνο τότε επιτυγχάνετε, όταν αποδεχθείς το ρητό «μη κάνεις τίποτα στους άλλους από αυτό που δε θέλεις  να σου κάνουν»


Επιλέγει το φως γιατί δεν έχει τίποτα να κρύψει.

 

Ξέρει καλά ότι:  

«Το μεγαλείο μιας νίκης είναι να κερδίζεις τον αντίπαλο σου, χωρίς να χρειάζεται να δίνεις μάχη.»

 

 Αυτή η στάση ζωής, προσεγγίζει την εξάσκηση στις τεχνικές με τρόπο μοναδικό.

 

Είναι σα να ατενίζεις από ύψωμα ένα καταπράσινο λιβάδι, κατάσπαρτο με κόκκινες παπαρούνες.

Η επιθυμία που σε κατακλύζει, είναι  να βουτήξεις και να αφομοιωθείς

μέσα στην ομορφιά του, την άναρχη συμμετρία του και την ζωτική του ενέργεια.

Όταν όμως βρεθείς μέσα σ` αυτό, η μαγεία της εικόνας χάνετε, τα αισθητήρια εκπίπτουν.

 

Γ` αυτό, η πανοραμική, πολυδιάστατη θεώρηση των πραγμάτων είναι αληθινή πρακτική…..

 

Με εκτίμηση σε όλους

 

Σταύρος Σταυριανίδης

 

 

 

Background image
Background image
Background image

Καράτε και παιδί

Στα   σπινθηροβόλα μάτια του διέκρινες τη δίψα για μάθηση.  


Φύλλο λευκό, άγραφο, έτοιμο να απορροφήσει κάθε σταγόνα μελάνης που αποτυπώνεται στο χαρτί, είτε ως τεκμηριωμένος γραπτός λόγος, είτε σαν «μουντζούρα».  Στην  παιδική του αγνότητα δεν υπήρχε μέτρο σύγκρισης, κρίσης, (γνώσης επιλεκτικής).


Αυτός ο κύριος είναι ο Δάσκαλος, απευθύνθηκε ο πατέρας στον πιτσιρίκο, κοιτώντας παράλληλα μια το γιό του και μια εμένα, δίνοντας μου την αίσθηση ότι ήθελε να επιβεβαιώσει τα λόγια του πρώτα στον εαυτό του.

-          Θα τον υπακούς και θα τον σέβεσαι και αν κάνεις ότι σου λέει, θα γίνεις άντρας και μεγάλος Karate-ka και κάποια μέρα θα του μοιάσεις.

Ο πιτσιρίκος σήκωσε τα μάτια του και με επεξεργάστηκε διερευνητικά.  Διαισθάνθηκα ότι η εικόνα που έβλεπε μπροστά του, δεν είχα καμία ομοιότητα με την εικόνα που έντεχνα τα καλλιέργησαν στο παιδικό μυαλό  και στα συναισθήματά του, οι σύγχρονες παιδικές τηλεοπτικές σειρές.

Τον Power Ranger τον μπλε, τον νικάς?... με ρώτησε δια μιας και την ίδια στιγμή στράφηκε σε μια φωτογραφία μου τεχνικής συμμετρίας, που ήταν κρεμασμένη στον τοίχο.  «Εσύ είσαι αυτός?»… με ξαναρώτησε.  Ο πατέρας του χαμογέλασε.

-          Όλη την ημέρα βλέπει τηλεόραση και κλοτσάει τους πάντες και τα πάντα μέσα στο σπίτι, γι’ αυτό σου τον έφερα, μπας και ηρεμήσει, να μάθει να αποδίδει την ενέργεια του θετικά, να ηρεμήσουμε κι εμείς.

-          Θα κάνουμε τίποτα; συνέχισε χαριτολογώντας, ανακατεύοντας παράλληλα τα μαλλιά του γιού του, ο οποίος λούφαξε ανάμεσα στα πόδια του.

 

Να λοιπόν που ο πιτσιρικάς είχε μέτρο σύγκρισης, μόνο που δεν ταίριαζε η εικόνα.  Η λευκή στολή δε φαινόταν να τον εμπνέει.


-          Εγώ θέλω να μου πάρεις μπλε στολή, του Power Ranger  του μπλε.  Είπε επιτακτικά στον πατέρα του.

Ήταν προφανές ότι ο πιτσιρίκος συλλάβιζε τα πρώτα του γράμματα που είχαν γραφτεί στο «λευκό χαρτί», στο βάθος του μυαλού του.  Η δύναμη της εικόνας που απευθύνεται στο πολεμικό ένστικτο του ανθρώπου και στην έμφυτη ροπή για ανάμειξη σε μάχη που έχει κάθε αγόρι.


Όλοι οι Δάσκαλοι – εκπαιδευτές έχουν γίνει μάρτυρες παρόμοιων περιστατικών.  Μπορεί να αλλάζουν τα πρότυπα του κάθε πιτσιρίκου, πάντοτε όμως το μέτρο σύγκρισής τους, έχει να σχέση με την προβαλλόμενη εικόνα των ηρώων των τηλεοπτικών σειρών, που προβάλλονται σε ώρες αυξημένης παιδικής τηλεθέασης.  


Τα παιδιά μας ως πλούτος και κληρονόμοι της γης, αξίζουν καλύτερης παιδείας.  Η υγιής παιδαγωγική προσέγγιση της έννοιας των μαχητικών – πολεμικών τεχνών προς τα παιδιά είναι υψίστης σημασίας.  Το αίσθημα περί ευθύνης, η αντίληψη περί προστασίας του αδυνάτου, η διαφύλαξη της ατομικής ελευθερίας και το δικαίωμα της αυτοάμυνας, δεν πρέπει να προηγούνται της αξίας της ανθρώπινης ζωής αυτής καθ’ εαυτής.


Η αναγνώριση της «δύναμης» ως μέσον επιβολής του καλού, δεν διαφέρει στην πραγματικότητα σε τίποτα από αυτήν που αναγνωρίζεται ως μέσον επιβολής του κακού.  Το καλό δεν επιβάλλεται ποτέ, σε αντίθεση με το κακό, του  οποίου η ισχύς βρίσκεται στη δύναμη επιβολής.  Το καλό καλλιεργείται σε πολλές περιπτώσεις μέσο της «ράβδου της παιδείας», της οποίας η έννοια είναι εν πολύς παρεξηγημένη.  Η ράβδος της παιδείας είναι ράβδος διδασκαλίας, υπόδειξης και προστασίας,  (περιχαράκωσης  «ορίων») προς αποφυγήν του παθήματος.


Όταν σε ένα παιδί  αναπτυχθούν σωστά τα αισθητήρια της διάγνωσης του κινδύνου, δεν χρειάζεται να πάθει για να μάθει, μαθαίνει μέσα από τη διδαχή.  Αυτό που πρέπει να μάθει πριν από κάθε τι είναι να αποδέχεται τη διαφορετικότητα και να συνυπάρχει μαζί της.  Αποδεχόμενο τη διαφορετικότητα, μαθαίνει να αναγνωρίζει τη σημασία της ανθρώπινης ζωής.  


Μεγαλώνοντας σιγά σιγά αποκαλύπτει ότι περισσότερα μπορεί να «κερδίσει» μέσα από τη σχέση πηγαίας φιλίας, και καλλιέργειας εμπιστοσύνης, παρά μέσα από την εγωιστική διεκδίκηση και αντιπαράθεση.  

Το πρότυπο του καλού φίλου που αγόγγυστα μοιράζεται τα δικά του πράγματα και νοιάζεται για την ευτυχία του άλλου, θα πρέπει να καλλιεργείται στα παιδιά σε πνεύμα αποδοχής και συνεργασίας μέσα στην πρακτική εξάσκηση.  Πρώτα πρέπει να κατανοηθεί η έννοια του «συναγωνίζομαι» , ο κοινός σκοπός, ο κοινός δρόμος.  Έπειτα η έννοια του «ανταγωνίζομαι « θα αποκτήσει προσωπικό χαρακτήρα.  Το παιδί πρέπει να μάθει να ανταγωνίζεται τον εαυτό του, να διερευνά και να αντλεί δυνάμεις από τον εαυτό του, να αυτό- κρίνεται και να αυτό-πειθαρχείται, μαθαίνοντας να αναγνωρίζει το καλό από το κακό, τη θετική από την αρνητική ενέργεια.


Για να διδαχθεί κάποιος χρειάζεται έναν Δάσκαλο.  Για να διδάξει χρειάζεται έναν μαθητή.  Αυτή είναι μια «ιερή σχέση».  


Πώς θα διδάξει όμως κάποιος χωρίς επαρκή γνώση της τέχνης , ή της επιστήμης του;…και πως θα διδαχθεί κάποιος χωρίς πνεύμα αποδοχής;  


Πρώτα λοιπόν οι Δάσκαλοι – εκπαιδευτές οφείλουν να έχουν επαρκή γνώση της τέχνης τους, αλλά πολύ περισσότερο πρέπει να είναι καλοί παιδαγωγοί, ενεργοποιώντας θετικά τους μαθητές τους, προσεγγίζοντας την πρακτική εξάσκηση ως υγιές επικοινωνιακό «εργαλείο».  Έπειτα τα παιδιά που είναι το καλύτερο υλικό προς εκπαίδευση), είναι αξιοθαύμαστο στ’ αλήθεια πόσο θετική ανταπόκριση έχουν σε κάθε έννοια μάθησης, πολύ δε περισσότερο όταν η μάθηση συνδυάζεται με την κινητική δραστηριότητα.


Το καράτε, έλεγε ο Πατέρας του σύγχρονου καράτε Master Gishin Funakoshi (ο οποίος ήταν παιδαγωγός στο επάγγελμα), πρέπει να είναι τέτοιο, ώστε να μπορούν να το εξασκούν οι πάντες, άντρες, γυναίκες, παιδιά, ακόμα και άρρωστα άτομα.  

Ο μεγάλος αυτός Δάσκαλος αξιοποίησε την τεράστια εμπειρία του ως Δάσκαλος 1ου βαθμού εκπαίδευσης, στην παιδαγωγική προσέγγιση της διδασκαλίας του καράτε αλλά και αντιστρόφως.  Τιμήθηκε με την υψηλότερη διάκριση από την Ιαπωνική ακαδημία γραμμάτων και τεχνών για την προσφορά του.  

Δυστυχώς, για πολλά χρόνια το καράτε είχε γίνει γνωστό στο Δυτικό κόσμο και όχι μόνο, περισσότερο για τις μαχητικές τεχνικές του και λιγότερο για τις παιδαγωγικές του αρετές.

Σήμερα το καράτε έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο και οι θέσεις και οι απόψεις είναι διαφοροποιημένες.  

Υπάρχουν αυτοί που υποστηρίζουν ότι το καράτε είναι μια καθαρή μαχητική πολεμική τέχνη.  Υπάρχουν άλλοι που υποστηρίζουν ότι είναι μια τέχνη αυτοάμυνας, άλλοι πάλι θεωρούν ότι είναι ένα σπορ (άθλημα μονομαχίας) και τέλος, κάποιοι πιστεύουν ότι το καράτε είναι όλα αυτά σε συνάρτηση.

 

Η προσωπική μου άποψη, συγκλίνει με αυτή της Διεθνούς Ακαδημίας Ερευνητών του Καράτε και των μαχητικών / πολεμικών τεχνών γενικότερα, που έχει  έδρα το Παρίσι και της οποίας είμαι μέλος: « Το καράτε είναι μια υψηλή, ευγενής τέχνη του «Avant Garde».  


Μέσα από τη σωστή παιδαγωγική και τις σωματικές δεξιότητες, καλλιεργεί το ψυχικό συναισθηματικό κόσμο του παιδιού και κατ’ επέκταση του ανθρώπου.  Αναπτύσσει ικανότητες αυτοάμυνας, μέσω της χρήσης των τεχνικών μάχης, εκμεταλλευόμενο με τον καλύτερο τρόπο, τον χώρο, τον χρόνο και την ενέργεια του αντιπάλου.  

Παράλληλα, συμβάλει στην ισόρροπη ανάπτυξη και ενδυνάμωση του σώματος, μέσω της χρήσης των διαστολικών και συστολικών κινήσεων κατά την εξάσκηση των τεχνικών και την απολύτως φυσική ροή της ενέργειας.


Σταύρος Σταυριανίδης

            

Background image
Background image
Background image

Η προσφορά των πολεμικών τεχνών στη γέννεση του αθλητισμού.

Από την απαρχή του ανθρώπου ο συσχετισμός της ζωής και της επιβίωσης είχε να κάνει με τη γνώση των λειτουργιών της φύσης και φυσικά με τη απτή επαφή του ανθρώπου με τα άλλα όντα από τα οποία περιτριγυριζόταν.


Οι πολεμικές τέχνες προϋπήρχαν από τότε σε πρώιμη μορφή στο ένστικτο του ανθρώπου και είχαν να κάνουν για την ανάγκη του για τροφή, αλλά και για προστασία από κάθε τι απειλούσε την επιβίωσή του.  Έτσι το πρώτο εργαλείο του ανθρώπου, η πέτρα, ήταν και το πρώτο όπλο του.

 

Με την εξέλιξη του σε homo sapiens, δηλαδή σε σοφό άνθρωπο, οι πολεμικές τέχνες, άρχισαν να έχουν και έναν ακόμα λόγο ύπαρξης  και αυτός ήταν η άκρατη θέληση για ελευθερία.

Ο homo sapiens, μέσα από οργανωμένες ομάδες σε μικρές κοινωνίες, άρχισε  να έχει εξουσιαστικές τάσεις προς άλλες ομάδες – κοινωνίες, πιο αδύνατες και έτσι έγινε επιτακτική η ανάγκη για τη δημιουργία εξειδικευμένων πολεμιστών οι οποίοι θα ειδικεύονταν στις πολεμικές τεχνικές, ένοπλες είτε άοπλες.  Η  τάξη των πολεμιστών έγινε γρήγορα  η άρχουσα τάξη των κοινωνιών και απέκτησε τεράστια αναγνωσιμότητα από τους υπόλοιπους ανθρώπους.

Οι πολεμιστές μέσα από την παιδεία τους, είχαν σαν πρώτο μέλημα στην καθημερινότητά τους την εκγύμναση και την εξάσκησή τους πάνω στη μάχη και έτσι ανέπτυξαν και έδωσαν συγκεκριμένη μορφή στις πολεμικές μαχητικές τεχνικές.  Αποκτούσαν γνώσεις ιατρικής (κινησιολογίας, ανατομίας) όπως και θεωρητικών και πρακτικών τεχνών (φιλοσοφία, μουσική κ.α.).


Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Χείρωνα του κενταύρου, που δίδαξε στον Αχιλλέα τα όπλα, το κυνήγι  και τη λύρα, ακόμα και την ιατρική.  Ακόμα και στην απόλυτα στρατιωτική κοινωνία της Σπάρτης, όλοι οι πολεμιστές ήξεραν να παίζουν κάποιο μουσικό όργανο.

Η διαρκής εξάσκηση ενός νέου πολεμιστή είχε σα στόχο την τελειότητα αφού το «αιεν αριστεύειν» αποτελούσε τον κυριότερο λόγο ύπαρξής του.  Έτσι οι μεγάλες εκπολιτισμένες κοινωνίες ξεκίνησαν την διοργάνωση αγώνων.  


Τέτοιες κοινωνίες ήταν αυτές του Ελλαδικού χώρου.

 

Οι πόλεις – κράτη γέννησαν την ιδέα του αγωνιστικού πνεύματος  του αθλητισμού και του «ευ αγωνίζεσθε».  Τα Ομηρικά Έπη εξυμνούν και υποδεικνύουν την Ελληνική παιδεία σαν πηγή διδαχής προς τις νέες γενιές των Ελλήνων που θα ακολουθήσουν.


Ο Πλάτων αναφέρει στην «Πολιτεία» του «Όμηρος την Ελλάδα πεπαίδευκε» και ο Νικήρατος, ένα πρόσωπο του συμποσίου του Ξενοφώντος, θα πει «ο πατέρας μου επειδή επιθυμούσε να γίνω ολοκληρωμένος άνθρωπος (ανήρ αγαθός) με υποχρέωσε να αποστηθίσω τον Όμηρο, γι’ αυτό και μπορώ να απαγγέλω όλη την Ιλιάδα και την Οδύσσεια από έξω».

Η αρχαία παιδεία απέβλεπε στο ιδεώδες του καλού και αγαθού ανδρός.  Ο αγαθός ανήρ είναι η ηθική όψη της αρχαίας παιδείας και ο καλός είναι η τεχνική πλευρά, η παιδεία που θα οδηγούσε στην τελειότητα.  Γνώση, τέχνη και αθλητισμός είναι τα τρία βασικά στοιχειά της παιδείας των αρχαίων Ελλήνων.

Ο λόγος για τον οποίο οι αγώνες ξεκίνησαν ήταν διάφορα γεγονότα όπως κάποια νίκη σε μια μάχη ή για την ανάμνηση ενός πολεμιστή που έπεσε υπερασπιζόμενος τον τόπο του ή με νεκρικούς αγώνες που τιμούσαν κάποιον ήρωα.  Αργότερα συνδέθηκαν και άλλοι λόγοι όπως τελετές βλαστήσεως, ή αγροτικές λατρείες η την λατρεία κάποιοι θεού.


Για να φανεί καλύτερα αυτή η αλλαγή θα αναφέρω ότι στην Ολυμπία αρχικά οι Πισάτες τιμούσαν τον Πέλοπα, τον οποίο οι μύθοι θεωρούν ως ιδρυτή των αγώνων, αργότερα όμως θα επικρατήσουν οι Ηλείοι και θα επιβάλουν την λατρεία του Ολύμπιου Διός.


Το αγωνιστικό πνεύμα είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα του ρωμαλέου πολεμικού λαού των Αχαιών και εκδηλώνεται στην καθημερινή ζωή και στην διασκέδαση, στις ώρες της σχολής των στρατιωτών του Αχιλλέως καθώς και σε έκτακτα περιστατικά, ευχάριστα ή δυσάρεστα, όπως η φιλοξενία ενός ξένου ή ο θάνατος ενός ήρωα. 


Την αρχαιότερη περιγραφή αγώνων  την συναντάμε στην Ιλιάδα, στην πεδιάδα της Τροίας «στα άθλα επί Πατρόκλω», τους νεκρικούς αγώνες προς τιμή του Πατρόκλου που διοργάνωσε ο Αχιλλέας.  Στους αγώνες αυτούς συμμετείχαν όλοι οι Έλληνες στρατιώτες και αξιωματικοί και τα αγωνίσματα που διεξήχθησαν κατά σειρά ήταν: αρματοδρομία, πυγμή, πάλη, δρόμος, οπλομαχία, δίσκος, σκοποβολή με τόξο και ακόντιο.  Παρατηρούμε ότι οι αγώνες είχαν άμεση σχέση με την ετοιμότητα και την ικανότητα ενός πολεμιστή σε μια μάχη.  Από το πόσο γρήγορος θα είναι, πόσο μακριά θα πετάξει το ακόντιο και φυσικά πόσο καλά θα μπορεί να μάχεται με ένοπλο ή άοπλο σώμα.

   

Βλέπουμε λοιπόν ότι  πολεμικές τέχνες ήταν ο προπομπός και η βάση της ιδέας των αγώνων και κατ’ επέκταση του αθλητισμού και του Ολυμπισμού.


Οι πολεμικές τέχνες είναι απαράλλαχτες όσο αναφορά την κινητική τους από την περασμένη εποχή του χαλκού, έως σήμερα διότι το ανθρώπινο σώμα και η δυνατότητα νόησης του εγκεφάλου δεν έχει αλλάξει σχεδόν καθόλου.


Ο εκπολιτισμός του ανθρώπου είχε σαν αποτέλεσμα, η ανάγκη της δημιουργίας του τέλειου πολεμιστή, απλά να μετουσιωθεί σε δημιουργία του τέλειου πολίτη κατά τον Πλάτωνα.


Ο εξευγενισμός του ανθρώπου μέσα στις περιόδους της ειρήνης του έδωσε τη δυνατότητα να εξασκεί τις πολεμικές τέχνες για να επικοινωνεί καλύτερα με το συνάνθρωπό του και να ανυψώνει την σωματική και ψυχική του υγεία και όχι απλά για να σκοτώνει.


Έδωσε την δυνατότητα στον άνθρωπο να υπερασπίζεται το ιερό δικαίωμα της ελευθερίας  και φυσικά του έδωσε τη δυνατότητα να υπερασπίζεται το ιερό δικαίωμα της αυτοάμυνας, μέσα από τη γνώση της καταστροφής και της δημιουργίας, γιατί μέσα από τον πόλεμο αναγνωρίζεις την σπουδαιότητα της ειρήνης.

 

Με τιμή


Θωμάς  Σταυριανίδης/4 dan /Δάσκαλος Καράτε

Background image
Background image
Background image

ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ - 

ΚΑΡΑΤΕ: Η «ΙΔΑΝΙΚΗ» ΜΟΡΦΗ ΑΣΚΗΣΗΣ?

Η ενασχόληση με κάθε είδους σπορ αποτελεί από μόνη της τη λύση σε δυσεπίλυτα προβλήματα ψυχικής και σωματικής υγείας.  Χρησιμοποιείται στις αρχικές «μορφές» της ιατρικής και ευτυχώς, και στις πιο μοντέρνες σαν το μέσο για την πρόληψη, τον «έλεγχο» και την πιθανή τελική θεραπεία σειράς ασθενειών συμπτωμάτων από το καρδιαγγειακό, το μυοσκελετικό και τα υπόλοιπα συστήματα.    Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει και κατ’ επέκταση σε αντίθετα αποτελέσματα: τραυματισμούς, ασθένειες.

           

            Αν αναζητήσει κανείς το «ιδανικό» άθλημα για την επίτευξη των στόχων της ψυχικής και σωματικής ευεξίας θα χαθεί από την ποικιλία που αυτά εμφανίζουν σε αριθμό και χαρακτηριστικά.  Οι βασικές αρχές της βελτίωσης της ελαστικότητας των μυών και της και κινητικότητας των αρθρώσεων, της μυϊκής ενδυνάμωσης, της βελτίωσης της γενικής και ειδικής αντοχής και της συνέργειας συντονισμού των κινήσεων εξυπηρετούνται ικανοποιητικά από σημαντικό αριθμό αθλημάτων και έτσι το «ιδανικό» κρίνεται εξατομικευμένα: τι ταιριάζει στον καθένα μας.

 

            Η διαφορά ίσως του καράτε από  άλλα αθλήματα  δυτικού τύπου και φιλοσοφίας, έγκειται στον «πνευματικό χαρακτήρα» του πρώτου με την έννοια της καλλιέργειας πνευματικών χαρακτηριστικών που παράλληλα με την άσκηση του σώματος γυμνάζονται.  Η προπόνηση του πνεύματος δεν χαρακτηρίζει συνήθως την πρακτική των περισσότερων μορφών άσκησης, ενώ αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του καράτε και μέσω αυτής ίσως τελικά μα διαφοροποιείται.

 

            Συνολικά πάντως οι ευεργετικές επιδράσεις του καράτε (αλλά και άλλων αθλημάτων) ομαδοποιούνται σε έξι κατηγορίες:

 

            Βελτίωση σωματικής υγείας

            Βελτίωση ψυχικής υγείας

            Βελτίωση αποδοτικότητας στην εργασία και την καθημερινότητα

            Εκμάθηση τεχνικών αυτοάμυνας

            Βελτίωση της αυτοεκτίμησης και του αυτοσεβασμού

            Κοινωνικοποίηση

 

Βελτίωση σωματικής υγείας

  

Η τακτική σωματική άσκηση έχει στοιχειοθετημένα θετικές επιδράσεις στην συνολική σωματική υγεία  σε όλα τα οργανικά συστήματα μέσω της βελτίωσης της αερόβιας και αναερόβιας ικανότητας, της ευκαμψίας και της ελαστικότητας, της μυϊκής ισχύος, του ελέγχου βάρους και της αρτηριακής πίεσης (ανάλογα με τη μορφή της άσκησης) και των πλείστων άλλων στο ορμονικό προφίλ, το πεπτικό και ουροποιητικό σύστημα κλπ.  Πρακτικά, δρα ευεργετικά όταν γίνεται μελετημένα και οργανωμένα, σε όλα τα συστήματα και η ενσωμάτωση προγραμμάτων άσκησης στην καθημερινότητά, μας οδηγεί σε εντυπωσιακή βελτίωση όλων των παραμέτρων και κατ’ επέκταση σε αποφυγή νοσηρών καταστάσεων.  Το καράτε ανήκει σε όλα αυτά τα αθλήματα που γυμνάζει όλο το κινητικό σύστημα ομοιομερώς και σε όλα τα επιμέρους στοιχεία του: ευκινησία, αντοχή, δύναμη, εκρηκτικότητα, ταχύτητα, συνέργεια.  Από αυτή την άποψη θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί «ιδανική» μορφή άσκησης, καθώς δεν «αγνοεί» τμήματα του μυοσκελετικού συστήματος όπως άλλα αθλήματα.

 

Βελτίωση ψυχικής υγείας

 

Κατά την άσκηση είναι γνωστό ότι παράγονται ενδογενή απιοειδή, οι ενδορφίνες, που είναι υπεύθυνες για την ευφορία και την ευεξία που βιώνει ο αθλούμενος.  Η ηρεμία και η ευχαρίστηση που κατακλύζουν τον οργανισμό μετά την άσκηση  την κάνουν ίσως ένα από τα πιο σημαντικά «ηρεμιστικά φάρμακα» χωρίς  βεβαίως τις αλληλεπιδράσεις και τις ανεπιθύμητες ενέργειες των τελευταίων.

Παράλληλα με την σωματική άσκηση στο καράτε αναμφισβήτητα γυμνάζεται και το πνεύμα.  Η προσπάθεια να συγκεντρωθείς και να πετύχεις ένα η περισσότερους στόχους, η διαρκείς διαδικασία προσήλωσης αλλά κυρίως η σωματική προσπάθεια σε οριακές για το σώμα συνθήκες κινητοποιούν το πνεύμα ώστε ο αθλητής να συνεχίσει.  Όλα αυτά βέβαια δεν θα ήταν σημαντικά αν δεν αφορούσαν την ίδια μας την ζωή καθώς εκεί βρίσκουν την απόλυτη εφαρμογή τους.  Ο αθλητής μαθαίνει να προσηλώνεται 100%  σε ένα κάθε φορά στόχο   και έτσι συνειδητοποιεί ότι όταν αυτό γίνεται και στις υπόλοιπες εκφράσεις της ζωής, γρηγορότερα και αρτιότερα επιτυγχάνεται ο αντικειμενικό στόχος.

 

Βελτίωση αποδοτικότητας στην εργασία και την καθημερινότητα

 

Μέσα από τα παραπάνω γίνεται ευκολότερο να αποδώσουμε αποτελεσματικότερα στην καθημερινότητα μας, καθώς  ένας γυμνασμένος οργανισμός και ένα «καθαρότερο» μυαλό αποδίδουν σίγουρα καλύτερα από ένα ταλαιπωρημένο και κουρασμένο σύνολο.

 

Εκμάθηση τεχνικών αυτοάμυνας

 

            Η εκμάθηση των τεχνικών αυτοάμυνας πρέπει να έχει πρωτίστως σκοπό  την συνειδητοποίηση ότι γνωρίζεις να υπερασπίσεις τον εαυτό σου όταν αυτό κριθεί απαραίτητα, και μέσα από αυτή τη γνώση αποκτάς ένα αίσθημα εμπιστοσύνης και μεγαλύτερης ψυχικής ηρεμίας.

            Αναμφισβήτητα βέβαια, μαθαίνεις τις τεχνικές για τους πρακτικούς λόγους, όμως το μεγαλείο έγκειται στο να μη τις χρησιμοποιείς για να βλάψεις αλλά και για να προστατευτείς.

 

Βελτίωση της αυτοεκτίμησης και του αυτοσεβασμού

 

            Κάθε ταξίδι όσο μακρινό και να είναι αρχίζει με το πρώτο βήμα.  Έτσι και στο καράτε όλα αρχίζουν με μικρά βήματα,  που είναι όμως σταθερά με πολύ αυτοσυγκέντρωση ακόνη και στα πιο απλά, ώστε ο μαθητής να αντιλήφθη την ανάγκη του βάζω στόχους και κυνηγώ συγκεκριμένα και με επιμονή.  Η κατάληψη της πρώτης μικρής κορυφής, οριοθετεί νέους στόχους πιο υψηλούς που κερδίζονται όμως με την ίδια προσήλωση.  Αυτή είναι πρακτική στον βίο μας στη γη, αυτό μαθαίνεις και μέσα στον αθλητισμό.  Η πρόοδος στο καράτε μετράτε με το σύστημα των ζωνών καθ’ ομοίωση της ζωής.

            Η επίτευξη των στόχων, αλλά κυρίως ο τρόπος με τον οποίο αυτό επιτυγχάνεται δίνει στον αθλητή διαφορετική αίσθηση αυτοσεβασμού.  Ακόμη και αν δεν κατακτηθεί η κορυφή ζώνη με την πρώτη προσπάθεια, η διαδικασία, η προπόνηση και ο αγώνας βελτιώνουν την αυτοεκτίμησή του.  Πάντα βγαίνεις κερδισμένος όταν ξέρεις ότι έχεις προσπαθήσει και αυτή την ευχαρίστηση, σου την προσφέρει η ενασχόληση με τον αθλητισμό μέσω του καράτε.  Μέσα από αυτό (καράτε) αντιλαμβάνεσαι ότι:

  1. Οι στόχοι δίνουν κατεύθυνση και νόημα στη ζωή
  2. Η κατάκτηση τους αποτελεί μέτρο της επιτυχίας στη ζωή
  3. Σχεδόν κάθε στόχος μπορεί να επιτευχτεί με οργανωμένη προσέγγιση, πειθαρχία και τις κατάλληλες πράξεις.
  4. Η δημιουργική κριτική ή και η επιβράβευση οδηγούν σε αίσθημα ικανοποίησης και ενισχύουν τους παράγοντες για περαιτέρω επιτυχίες.


Κοινωνικοποίηση

 

            Τέλος, αν και διδάσκεσαι άμυνα και επίθεση απέναντι σε έναν «αντίπαλο», το μήνυμα δεν είναι της αντιπαλότητας αλλά της φιλίας.  Οι κοινοί στόχοι που τίθενται, η θέληση και το αγωνιστικό πνεύμα κάνουν τους συναθλητές να αισθάνονται περισσότερο φίλοι και όχι εχθροί.

 

Μανώλης Παπακώστας

Ορθοπεδικός Χειρούργος

Θεσσαλονίκη

 

 

 

Background image
Background image


Background image